Takaisin

Toteutuuko Suomessa tarpeeksi omistajanvaihdoksia?


On tosiasia, että Suomessa on suuri joukko yrityksiä lähestymässä tilannetta, jossa omistajanvaihdos on ajankohtainen. Aihetta on tutkittu sekä käsitelty laajalti ja parhaan kuvan tilanteesta saa tutustumalla tuoreimpaan omistajanvaihdosbarometriin: https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/11/ov_barometri2021-1.pdf

Kiistatonta on myös se, että yritysten omistajanvaihdosten onnistumisella on merkittäviä kansantaloudellisia vaikutuksia niin verokertymän, investointien, BKT:n kuin työllisyydenkin säilymisen näkökulmasta. Merkitystä on myös yritysten palvelutarjonnan säilymisellä eri puolilla Suomea.

Yrittäjän suurella vaivalla rakentaman yritystarinan päättyminen siihen, ettei yritykselle löydy jatkajaa on tarina, jolla on surullinen loppu niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin ajatellen.
Miksi sitten yritysten tarinat toisinaan päättyvät ja omistajanvaihdosta yrittäjän luopumisen hetkellä ei tapahdu? On luonnollisesti totta, että niitäkin yrityksiä on, joiden tarinan on syytäkin päättyä, mutta liian moni tarina päättyy syyttä suotta.

Onko yritysten omistajanvaihdosmarkkina täydellisesti toimiva markkina? Muistan erään alueellisen yrittäjäjärjestön johtajan aikanaan tokaisseen omistajanvaihdosmarkkinan toimivan niin täydellisesti, että yrityksiä myydään juuri oikea määrä. Onko siis olemassa markkina, jossa myytävän tuotteen myyntikuntoon valmistelemisella, ammattimaisella arvonmäärityksellä, myynnin sekä markkinoinnin materiaaleilla, tasokkaasti toteutetulla myynnillä ja markkinoinnilla, ammattimaisesti käydyillä neuvotteluilla sekä yhtä ammattimaisesti laadituilla kauppasopimuksilla ei ole merkitystä? Ei, sellaista markkinaa ei todellakaan ole.

Suomessa onkin herätty siihen, ettei myöskään omistajanvaihdosmarkkina ole täydellinen markkina. Yleisin syy sille, ettei hyvää yritystä saada myytyä on yksinkertaisesti se, ettei sitä edes yritetty tosissaan ja ammattimaisesti myydä. Yrityksen myynti on omistajan näkökulmasta yleensä ainutkertainen tapahtuma, jota hän ei etukäteen ole voinut harjoitella, ja joka on hänen elämänsä merkittävin kauppa. Eikä yrityskauppa myöskään ole harjoittelun paikka.

Toteutuvien omistajanvaihdosten edistämistä varten on perustettu valtakunnallinen Omistajanvaihdosfoorumi ja allekirjoittaneen toimialueella Uudellamaalla alkoi maaliskuussa 2021 kaksivuotinen Omistajanvaihdoshanke. Omistajanvaihdosfoorumia ja Uudenmaan Omistajanvaihdoshanketta tukevat julkinen sektori, alan oppilaitokset, yrittäjäjärjestöt sekä yritykset, jotka pitävät toimivaa yritysten omistajanvaihdosmarkkinaa yhteiskunnallisesti merkittävänä asiana.

Yritysten omistajanvaihdoksissa auttamiseen on myös erikoistunut joukko asiantuntijayrityksiä, jotka mahdollistavat onnistuneita omistajanvaihdoksia. Esimerkiksi yritysvälittäjät ovat talouselämän moniosaajia, jotka auttavat asiakkaitaan onnistumaan omistajanvaihdoksissa. Omistajanvaihdosta pohtivalle voikin antaa neuvoksi, että pidä yrityksesi mahdollisimman hyvässä myyntikunnossa, lähde yrityskauppaprosessissa ajoissa liikkeelle ja käytä elämäsi tärkeimmässä sekä ainutlaatuisessa kaupassa asiantuntija-apuna luotettavaa ammattilaista.
Yritysten omistajanvaihdosten määrän kasvattamiseksi tehdään laajalla asiantuntijarintamalla merkittävää työtä, olemme keskenämme hyvin verkostoituneita sekä teemme yhteistyötä ja näemme, että tekemällämme työllä on erityisen suuri merkitys.

Mikko Ruosteenoja
Auktorisoitu yritysvälittäjä (AYV), Suomen Yrityskaupat Oy
[email protected]
p. 050 328 3250


Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.