Takaisin

Miksi kriisin keskellä kannattaa ostaa yritys?


Inflaatio ja energiakriisi ovat täällä – sen ovat huomanneet kaikki. Hinnat nousevat, mutta kuluttajien palkat eivät tule nousemaan yhtä nopeasti. Inflaatio ja energiakriisi tuovat elämään ikävää epävarmuutta ja syövät kuluttamista. Inflaatiota vastaan taistellaan koronnostolla ja näin kokonaiskysyntää vähentämällä. Nähtävissä on, että tässä tilanteessa myös yritysten investointihalukkuus vähenee korkojen noustessa. Tämä vaikuttaa kaikkiin ja kaikkeen, koska vaikutukset tulevat monesta suunnasta. Jos tässä tilanteessa on jotain positiivista, niin se, että Suomen inflaatio on euroalueella matalimpien joukossa ja tämä on eduksi Suomen kilpailukyvylle.

Epävarmuudenkin keskellä yritysten kannattaa ehdottomasti pohtia ja rakentaa tulevaisuutta. Se on välttämätöntäkin. Potentiaali liiketoiminnan kehittämiseen ja uuden luomiseen on suuri juuri nyt murroksen keskellä. Lisäksi vihreä siirtymä on tulossa ja yleisesti vastuullisuus kasvaa. Uudistumiselle näyttää olevan hyvät mahdollisuudet juuri nyt, kun markkinat ovat murroksessa. Oleellista on, että yritykset pystyvät tarttumaan mahdollisuuksiin ja olemaan muutoksen etulinjassa.

Toimin Finnverassa omistajanvaihdoksista vastaavana aluepäällikkönä. Finnveran rooli on rahoituksen keinoin mahdollistaa yhtiöiden kasvusuunnitelmien toteutumista. Näistä yksi keskeisistä on juurikin omistusjärjestelyjen rahoittaminen. Tänä vuonna olemme olleet mukana 669 yrityksen omistusjärjestelyssä 94 miljoonalla eurolla. Tämä on kappaleissa mitattuna 13 % maltillisemmin kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Rahoituksen lisäksi Finnvera viestii omistajanvaihdosten tärkeydestä ja toimii näin yrityskauppojen herättelijänä. Yrittäjillä on tärkeää olla tieto siitä, että hyville hankkeille löytyy kyllä rahoitus.

Omistajanvaihdosten on havaittu kasvattavan yhä useampaa pk-yhtiötä. Tästä syystä omistajanvaihdos onkin juuri tässä epävarmassa taloustilanteessa erinomainen mahdollisuus myyjälle ja ostajalle kääntää uusi sivu. Toisaalta myyjä näkee toimintansa jatkuvuuden ja ostajalle investointi tulevaan tarjoaa elinvoimaisen kasvualustan. Yrityskaupoissa ja sukupolvenvaihdoksissa mahdollistuu toiminnan jatkuvuus, uudistuminen ja kasvu – nämä kaikki luovat parempaa tulevaisuutta myös kriisin keskellä.

Kannustankin kaikkia rohkeasti eteenpäin kasvun tiellä!

Anna-Mari Palo
Omistajanvaihdosten rahoitukseen erikoistunut aluepäällikkö, Finnvera

Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.