Takaisin

Kuka yritystäsi pyörittää kymmenen vuoden päästä?


Tornionjoki tulvii. Ennätykselliset lumimassat sulavat Lapissa. Käsivarren tunturiylängöiltä kaverini Nils-Johanin laittamassa ajankohtaisessa kuvassa ei vielä näy sulaa laikkua. Vedellä on valtava voima, taloja ja mökkejä koitetaan suojella muovittamalla ja hiekkavalleilla. Tiedetään, että välttämätön on edessä ja jotain tässä hommassa särkyy. Onko meillä sama tilanne tulossa yritysten omistajan vaihdoksissa? Tunnistetaan, että on paljon yrityksiä olemassa, joilla on tulossa asia lähivuosina ajankohtaiseksi. Korona on tuonut omaa värinää asiaan ja muutamat yrittäjät ovat jääneet pohtimaan pitäisikö myyntiajatusta vielä siirtää.

Tulvan välttämiseksi kannattaisi ryhtyä asiassa toimeen jo nyt. En tarkoita sitä, että yrittäjä ryhtyisi myymään yritystään juuri nyt. Enemmänkin sitä, että alkaisi perehtymään asiaan ja miettimään mitä toimia tulisi tehdä, jotta yritykselle löytyy jatkaja. Olisiko aiheellista ottaa yhteyttä johonkin omistajanvaihdos-toimijaan ja keskustella siitä, miten projekti etenee?

Pohjois-Pohjanmaalla on tosi aktiivinen toiminta omistajanvaihdoshankkeen ympärillä. Meitä on rahoitustiimi, joka miettii, miten kaupat saataisiin rahoitettua. Mukana on Finnveran henkilöitä aluejohtajaa myöden, pankkien väkeä, pääomasijoittajia ja juniorilainan tarjoajia. Meitä on tiimi, jossa on kuntien yritysneuvojat, tilitoimistoja ja muut neuvojat ja välittäjät. Kokoonnumme useamman kerran vuodessa ja pohdimme avoimesti niitä asioita, miten voisimme asiassa auttaa. On merkille pantavaa se ilmapiiri, mikä asiassa vallitsee. On aivan kuin oltaisiin jo hyvinkin valmiina torjumaan sitä tulvaa, mitä omistajanvaihdoksiin on tulossa. Mukavaa on nähdä se, että rahoitusta hankkeisiin kyllä löytyy ja rahoittajilla halua myöntää rahoituksia. Meillä on myös vahva yhteistyö ja käytössä on ”yhden yhteydenoton taktiikka”. Vaikka kysely ei olisikaan minun toimintaani sopiva, koitan ohjata kyselyn juuri sille henkilölle, jonka tiedän asiaan parhaimmin sopivan. Tänään asiakas tuli minulle pankkiirilta ja minä ohjasin Yrittäjien neuvontapalvelun piiriin toisen asiakkaan. Nyt OV-hankkeen projektipäälliköksi Keski-Pohjanmaalle lähtee Knutarin Matti Uusyrityskeskuksesta ja sovittiin samasta taktiikasta sinnekin.

Ostajia markkinoille on tullut ehkä lisää. Koronan myötä on saattanut vanha työpaikka loppua ja tilille on tulossa puolen vuoden palkat ja on aikaa katsella uusia kuvioita. Näissä henkilöissä on erittäin potentiaalisia tulevaisuuden yrittäjiä. Tuntuu kummalliselta, kun uudet yhteyden otot on ennemminkin yrityksen ostosta kiinnostuneita, kuin myyntiaikeissa olevia yrittäjiä.

Onko meidän yrittäjät nyt vähän jäässä, niin kuin Nillan tunturitkin? Onko korona tuonut turhaa pelkoa ja asiat on lykätty kauemmas, ehkä turhaakin. Joskus Nillan tuntureilta lumi sulaa. Kaikki yritykset vaihtavat joskus omistajaa, olisiko nyt oikea aika alkaa miettimään kuka jatkaa sinun yritystäsi? Kaikki toimijat asian ympärillä ovat sitoutuneita olemaan asiassa luottamuksesi arvoisia, asiasi ei leviä eikä myyntimietteesi tule julkiseksi. Nyt kun rahaa on markkinoilla ja sitä ollaan halukkaita lainaamaan, voisi olla helpompi saada yritykselle jatkaja, kuin sitten kun tulva on päällä ja halukkaita paljon. Toivon, että sinä yrityksen omistajana uhraat hetken ajatuksen ja mietit kuka yritystäsi pyörittää kymmenen vuoden päästä. Jos et näe itseäsi siinä tehtävässä, voisi olla aika jutella asiasta asiantuntijan kanssa.

Lumet sulavat ja vesimassat painuvat merta kohden. Saamaan aikaan työntyy veneitä, miehiä ja vapoja tulvan sekaan. Lohet, ne uivat vastavirtaan ja nopeimmat voittavat.

Pellon kunnassa, Juoksengin Ratasjärveltä asiaa pohti
Aki Keisu 
yritysvälittäjä, Suomen Yrityskaupat Oy


Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.